T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ÜSKÜDAR - Haydarpaşa Lisesi

30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMIMIZ 102 YAŞINDA

İnsanlık tarihine mal olmuş büyük önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK "Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir" diyerek milletimizin en önemli değerlerinden birini ifade etmiştir.

Manda,himaye,esaret tarihsel süreçte milletimizin kabul etmediği siyasi durumlardır.Sancaksız bayraksız yaşamaktansa ölmek yeğdir kültürümüzde.Milli Şairimiz Mehmet Akif'in "Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım.." dizeleri ile sembolleşen bağımsızlık ve özgürlük iradesi Kürşat'ın,Alpaslan'ın,Kılıçarslan'ın,Osman Gazi'nin,Gazi Mustafa Kemal'in mücadelesinin temel prensibidir.

Büyük Taarruz’un 102. yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, bu toprakları bizlere vatan yapan tüm kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz.

Özgürlük ve bağımsızlığımızın sembolü olan 30 Ağustos Zafer Bayramı'mız kutlu olsun!

29-08-2024

 

Gazi Mustafa Kemal Paşa 31 Ağustos 1922 günü muharebe meydanını gezerken şehitler arasında düşman topçu mermisinin açtığı çukura gömülmüş bir sancaktar görür.

Bu aziz şehit, toprağın üstünde katılaşmış kolu ile sancağı dimdik tutmaktadır. Manzara karşısında duygulanan Başkomutan, savaş sonrasında yapılacak Şehit Asker Anıtı için bunun sembol alınmasını emreder.

30 Ağustos 1924 günü anıtın Zafertepe’deki temel atma töreninde yaptığı konuşmada, bu anıtın taşıdığı anlam ve önemle ilgili olarak;

‘‘Hiç şüphe etmemelidir ki, yeni Türk Devleti'nin, genç Türk Cumhuriyeti'nin temeli burada sağlamlaştırıldı, ebedi hayatı burada taçlandı. Bu sahada akan Türk kanları, bu semada uçuşan şehit ruhları, devlet ve cumhuriyetimizin ebedi muhafızlarıdır. Burada temelini attığımız ‘‘Şehit Asker Abidesi’’ işte o ruhları, o ruhlarla beraber gazi arkadaşlarını, fedakâr ve kahraman Türk Milleti'ni temsil edecektir. Bu Abide Türk vatanına göz dikenlere, Türk’ün 30 Ağustos günündeki ateşini, süngüsünü, cesaretini, kudret ve iradesindeki şiddeti hatırlatacaktır.’’ tarihi sözünü söylemiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.08.2024 - Güncelleme: 29.08.2024 14:34 - Görüntülenme: 205
  Beğen | 9  kişi beğendi