Haydarpaşa Lisesi büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK´ün emriyle 26 Eylül 1934´te kurulmuş ve Haydarpaşa'daki tarihi binada eğitim öğretime başlamıştır. Okulumuz adını, tarihi binanın yapımı sürerken ortaya çıkan Osmanlı-Yunan Savaşı´nda (1897) büyük yararlılıklar gösteren Haydar Paşa´dan almıştır. Eğitim öğretime açıldığında içinde; İstanbul Muallim Mektebi ile uygulama bölümü de bulunduran okulun tarihi binası 1936-1937 öğretim yılında bu okulların Çamlıca`ya taşınmasıyla bağımsız lise durumuna getirilmiştir. Açıldığında 1048 öğrencisi olan okul, kısa zamanda gelişerek çevrenin ´yatılı ve gündüzlü´ ortaöğretim ihtiyacını karşılayacak duruma getirilmiştir. O zamanlar okul, çok sayıda dersliğinin yanında 35 kurnalı hamamı, mescidi, reviri, yemekhanesi, 5 mutfağı, terzihanesi, demirhanesi, marangozhanesi ve lojmanlarıyla küçük bir kasaba görünümündedir.
Haydarpaşa Lisesi, o yıllarda bu farklı birimleri bünyesinde bulundurduğu gibi, farklı bölgelerden gelen öğrencilere de kucak açmıştır. Lisenin bu özelliği, kayıt sırasında öğrencilere verilen okul numaralarından açıkça anlaşılmaktaydı. Tek numaralar, yatılı öğrencileri; sonu 3 rakamıyla biten numaralar, Leyli Meccani (parasız yatılı) olanları; çift numaralar ise, gündüzlü öğrencileri göstermekteydi.
1948-1949 öğretim yılına gelinceye kadar, Haydarpaşa Lisesi bir erkek lisesi durumunda olmuştur. Bu öğretim yılından itibaren, okulumuza kız öğrenciler de alınmıştır. Ancak bu uygulamaya 1958-1959 yılında son verilmiştir. 1980-1981 öğretim yılında, yeniden karma eğitime başlanmıştır.
1979-1980 öğretim yılında Haydarpaşa Lisesinin yatılı bölümü kapatılarak, bu bölümlere Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi taşınmıştır. Okulun kullanım alanının daralması sonucunda eğitim zorlaşmış, kayıtların kısmen dondurulması gündeme gelmiştir. Haydarpaşa Lisesi 1984 yılının Temmuz ayında tarihi binadan çıkarak 1989 yılına kadar Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi´nin yeni yapılan ek binasında hizmet vermiştir.
Okulumuzun kuruluşundan 1984 yılına kadar 50 yıl boyunca hizmet verdiği binanın yapılışı ve bugünkü durumu:
Sultan II. Abdülhamid Han tarafından yaptırılan ilk tıp okuludur. Yapımına 1894'te başlanmış ve 1903 yılında tamamlanmıştır. Binanın açılışı ise Sultan II. Abdülhamid'in doğum günü olan 6 Kasım 1903 Cuma günü gerçekleştirilmiştir. Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane adıyla eğitime başlanan binanın mimari tasarımı, dönemin önde gelen mimarlarından Alexandre Vallaury ve Raimondo D´Aronco´ya aittir. Bina Haydarpaşa Askeri Hastanesi ve Selimiye kışlası mimari tarzıyla uyum içinde, 80 bin metrekarelik arsa üzerinde inşa edilmiştir. Dört kenarı koridorlarla çevrili dikdörtgen bir iç avlusu ile 54 bin metrekarelik inşaat alanına sahiptir.
Bina 1984 - 2016 yılları arasında Marmara Üniversitesi´ne tahsis edilmiştir. 2016´dan itibaren ise yeni kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesi´nin kullanımına tahsis edilmiştir.
Şubat 1989´da Altunizade´de Validebağ korusunun yanında yeşillikler içindeki yeni yapılan binaya taşınmış ve yeni bir dönem başlamıştır. Ana bina 2086 metrekare alan üzerine zemin + üç kat olarak inşa edilmiştir. Üç bloktan oluşan yapıda dersliklerin yanı sıra laboratuvarlar, yönetim birimleri, kütüphane, müze, revir bulunmaktadır. Zaman içerisinde spor salonu, kültür merkezi ve pansiyon binaları yapılarak yerleşkemiz bugünkü halini almıştır.
Haydarpaşa Lisesi 1998-99 öğretim yılında Anadolu Lisesi statüsüne dönüşmüştür.
Milli Eğitim Bakanlığının 20 Haziran 2016 tarih ve 6786241 sayılı onayıyla Proje Okulu olmuştur.
7 Haziran 2017´de verilen onayla 1 Yıl İngilizce Hazırlık + 4 Yıl eğitim veren Anadolu Lisesi olmuştur.
Haydarpaşa Lisesi, ülkemize sanatçı, politikacı, bilim adamı, başarılı işadamları ve sporcu yetiştirmiş ülkemizin sayılı eğitim kurumları arasında yer almıştır.
(Son Güncelleme: 03.03.2023)