T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ÜSKÜDAR - Haydarpaşa Lisesi

İngilizce Münazara Turnuvası 2019

Haydarpaşa İngilizce Münazara Turnuvası 2019 (Haydarpaşa Debating Championship 2019) 9-10 Şubat 2019 tarihlerinde yapıldı.

 9-10 Şubat 2019 tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz İngilizce Münazara Turnuvasına ilimiz dışından, Bursa, Samsun, Ankara ve Şanlıurfa´dan okullar temsil edildi. Parlamenter stili münazaraların gerçekleştiği turnuvamızın finaline kalan okullar ve takımları:

  • Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi - Çamlıca A Team
  • Galatasaray Lisesi - GSL Y
  • Hasan Ferruh Özgen Anadolu Lisesi - Nine-nine
  • Haydarpaşa Lisesi - HL LAPD

Oldukça çekişmeli geçen final maçı sonrasında turnuvamızın galibi maçta muhalefet açılış (opening opposition) kanadında yarışan Galatasaray Lisesinden GSL Y takımı olurken en iyi konuşmacı ödülü İstanbul Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinden Nur Yılmaz´ın oldu. Öğrencileri ve kendilerini turnuvaya hazırlayan öğretmenlerini tebrik ediyoruz.

Turnuvaya Katılan Okullar

  • Erzincan Anadolu Lisesi 
  • Özel Şanlıurfa İlgi Okulları
  • Bursa Uluslararası Murat Hüdavendigar Anadolu Imam Hatip Lisesi (2 takım)
  • Bursa Özel Mesafe Koleji
  • Ankara Türk Telekom Sosyal Bilimler Lisesi (2 takım)
  • Ankara Ümitkoy Anadolu İmam Hatip Lisesi
  • Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi
  • Özel Asfa Fen Lisesi
  • Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi
  • Anabilim Eğitim Kurumları
  • Şerifali Final Akademi Anadolu Lisesi
  • FMV Erenköy Işık Fen Lisesi
  • 50. Yıl Tahran Anadolu Lisesi
  • Özel Maltepe Uğur Anadolu Lisesi
  • Haydarpaşa Lisesi (2 takım)
  • Özel Darüşşafaka Lisesi
  • Şehit İlhan Varank Fen Lisesi
  • Özel Mürüvvet Evyap Fen ve Anadolu Lisesi
  • Yenibosna Anadolu Lisesi
  • Hasan Ferruh Özgen Anadolu Lisesi
  • Hayrullah Kefoğlu Anadolu Lisesi
  • Davutpaşa Anadolu Lisesi
  • Kabataş Erkek Lisesi (2 takım)
  • Kartal Burak Bora Anadolu Lisesi
  • Çamlıca Kız Anadolu Lisesi
  • Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi
  • Kırımlı Fazilet Olcay Anadolu Lisesi
  • Kartal Anadolu İmam Hatip lisesi
  • Beşiktaş Anadolu Lisesi
  • Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi (2 takım)
  • İstanbul Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi
  • Galatasaray Lisesi
  • Kadıköy Ahmet Sani Gezici Kız Anadolu İHL
  • Özel Çamlıca Kavram Anadolu Lisesi
HL Debating C. 2019 - 7 Numaralı çıkışta Haydarpaşa LiselilerHL Debating C. 2019 - ÖğretmenlerimizHL Debating C. 2019 - Turnuvaya HoşgeldinizHL Debating C. 2019HL Debating C. 2019 - Münazara maçlarının formatıHL Debating C. 2019 - ÖğretmenlerimizHL Debating C. 2019 - Maçlardan karelerHL Debating C. 2019 - Maçlardan karelerHL Debating C. 2019 - Maçlardan karelerHL Debating C. 2019 - Maçlardan karelerHL Debating C. 2019 - Maçlardan karelerHL Debating C. 2019 - Maçlardan karelerHL Debating C. 2019 - Maçlardan karelerHL Debating C. 2019 - Maçlardan karelerHL Debating C. 2019 - Maçlardan karelerHL Debating C. 2019 - Münazırlar maça hazırlanıyorHL Debating C. 2019 - Münazırlar maça hazırlanıyorHL Debating C. 2019HL Debating C. 2019HL Debating C. 2019HL Debating C. 2019HL Debating C. 2019HL Debating C. 2019 - Yarışmacılara maç hakkında bilgilendirmeHL Debating C. 2019 - Final MaçıHL Debating C. 2019 - Organizasyon EkibiHL Debating C. 2019 - Ödül TöreniHL Debating C. 2019 - Ödül TöreniHL Debating C. 2019 - Organizasyon ekibi, öğretmenler, finalistler

TURNUVA ÖNCESİ DUYURULAR / ŞARTNAME

DUYURULAR / BİLGİLENDİRMELER

- 18 Ocak 2019: Başvurular sona ermiştir. Turnuvamıza toplam 75 takım başvurmuş ve 36 takımın başvurusu kabul edilmiştir.

- 21 Ocak 2019: Jüri komitemiz genişledi, turnuvaya kabul edilen takım sayısı 48´e çıkarıldı. Yedek listedeki takımların sorumluları ile iletişime geçildi.

 

ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME

Turnuvamızın onayında belirtilen münazara formatında değişikliğe gidilmiştir. Turnuvaya olan ilgi dikkate alınarak daha çok takımın turnuvaya katılımının sağlanabilmesi amacıyla WSDC münazara formatından Parlamenter Stili Münazara formatına geçilmiştir. Bu stilde WSDC formatından farklı olarak her münazara maçında ikişer münazırdan oluşan dört takım yarışmaktadır. 

Turnuvanın tarihi, konuları ile ilgili bir değişiklik yapılmamış okulumuz tarafından ek onay ile ilgili girişimlere başlanmıştır.

HAYDARPAŞA LİSESİ LİSELER ARASI İNGİLİZCE MÜNAZARA TURNUVASI

Genel Bakış

Turnuva tur ve final etaplarından oluşacaktır. Bu etaplarda yarışmacılardan beklenen her etapta kendilerine verilen konunun tez veya antitezini takımlarıyla birlikte en iyi şekilde savunarak jüriyi ikna etmeye çalışmaları ve puan kazanmalarıdır. Katılımcılar sertifikalandırılacak ve ilk 2 takıma kupa verilecektir. Turnuvada birinci gelen takım üyelerine ayrıca ödül verilecektir. 

Tanım

Haydarpaşa Lisesi’nde düzenlenecek olan münazara turnuvasında İngiliz parlamenter stili münazara gerçekleştirilecektir. Başvuran takımlardan her salonda dörder takım karşılaşacak, her takım iki yarışmacıdan oluşacaktır. Her salonda bir takım galip gelecek ve diğer etaplar da bu şekilde devam edecektir. Her turda 1. olan takım 3 puan, 2. olan takım 2 puan, 3. olan takım 1 puan ve 4. olan takım puansız bir şekilde turu bitirmiş olacaktır. Tur etaplarının sonunda en çok puan toplayan takımlar (takım sayısına bağlı olarak) çeyrek finale yükselecektir, ardından yarı final ve son olarak da final maçıyla kapanış töreni gerçekleştirilecektir.

Amaç

Öğrencilerin; öz güven ve sorumluluk duygularını geliştirmek, yabancı dilde kendilerini etkin bir şekilde ifade edebilmelerini sağlamak, özgün fikir üretebilme ve karşılaştıkları problemlere çözüm bulma yeteneklerini geliştirmek, mantık üretme becerilerini geliştirmelerini sağlamaktır.

 

Kapsam

Haydarpaşa Lisesi Münazara Turnuvası Türkiye çapındaki resmi ve özel liseleri kapsamaktadır. Bir okuldan birden fazla takımın başvurması durumunda diğer okulların ilk takımlarına öncelik verilecek, kotanın dolmaması halinde bir okuldan ikinci bir takım kabul edilecektir. Yarışmaya 36 takım kabul edilecektir.

 

 

İletişim Bilgileri

Turnuvamıza katılım çevrimiçi form ile yapılacaktır. Sorularınız için e-posta adresi: debate@haydarpasa.k12.tr
Okul açık adresi: Altunizade Mah. Okul Çıkmazı Sok. No: 2  34660  Üsküdar/İSTANBUL
Okul İnternet sitesi: hpal.meb.k12.tr 

Program

 

▪          19 Kasım 2018 tarihinde başvurular açılacaktır.

▪          Son başvuru tarihi 18 Ocak 2019’dur.

▪          Yarışma öncesi öğrenci veya takım değişikliklerinin 1 Şubat 2019 tarihine dek bildirilmesi gerekmektedir.

▪          Turnuva 9-10 Şubat 2019 tarihlerinde Haydarpaşa Lisesi’nde gerçekleştirilecektir.

▪          Ödül töreni 10 Şubat 2019’da olacaktır.

 

YARIŞMA KURALLARI

1.    Münazarada karşı tarafın tezlerinin cevaplanması ve karşı tezlerle bunların çürütülmeye çalışılması, temel görevlerden biridir. Çürütülmeyen tezler geçerli sayılır. Kimin haklı olduğunu bulmaktan çok kimin konusunu daha iyi savunduğu ortaya çıkar.

2.    Her salonda 4 takım yarışacaktır. Her takım 2 kişiden oluşacaktır. Takımların konumları: Hükümet Açılış (Opening Government), Muhalefet Açılış (Opening Opposition), Hükümet Kapanış (Closing Government), Muhalefet Kapanış (Closing Opposition) isimlerini alır. (Hükümet, Muhalefet temsili amaçlıdır siyasi bir içeriği yoktur) Hükümet kanadı tez, Muhalefet kanadı antitez sunar. Hükümet, Muhalefet açılış ve kapanış takımları da birbirine rakiptir. O tezi ya da antitezi 7 dakika 20 saniye içerisinde en iyi savunan takım 1. olur ve 3 puan alır. Diğer takımlarda 2., 3. ve 4. olarak sıralanır. 2. olan takım 2 puanla, 3. olan takım 1 puanla, 4. olan takım puansız bir şekilde turu bitirir. 5 turun sonunda en çok puanı toplayan takımlar çeyrek finale çıkar. Ayrıca her takımın konuşmacısına her maç ayrı puanlama yapılır. En çok konuşmacı puanı alan kişide ayrıca ödüllendirilir.

3.   Tartışılacak konu yarışmacılara 20 dakika önceden verilir. Takımlar, verilen konuyu belli kurallar çerçevesinde tartışmak zorundadır. Yarışmacılar hazırlık aşamasında İngilizce sözlüklerden yararlanabilir. Teknolojik aletlerden yararlanmak yasaktır.

4.   Maçı değerlendirecek olan bir jüri komitesi bulunmaktadır. Bu komite maçın sonunda takımların sıralamasını açıklar ve geri bildirimde bulunur. Geri bildirim, jürinin sıralamayı yaparken nelere dikkat ettiğini açıkladığı maçın çatışma noktalarını da özetleyen konuşmadır.

5.    Bir münazara maçı ortalama 1 saat sürmektedir. Bu bir saatin sonunda jüri heyeti aldığı notlara bakarak maçın galibini açıklar. Jüri heyeti kesinlikle münazırların sunumlarını ne kadar etkileyici yaptıklarına değil düşüncelerinin ne kadar sağlam ve tutarlı olarak ayakta kaldığına bakarak galibi ilan eder.

6.    Konulara hazırlanma esnasında yarışmacıların yanında iletişim aletleri bulunmamalıdır. Bu araçları kullandığı tespit edilen yarışmacılar yarışmadan men edilecektir.

 

PUANLAMA ESASLARI 

▪          İçerik: %40

▪          Stil: %20

▪          Strateji: %40 

 

TAKVİM

▪          19 Kasım 2018 tarihinde başvurular açılacaktır.

▪          Son başvuru tarihi 18 Ocak 2019’dur.

▪          Yarışma öncesi öğrenci veya takım değişikliklerinin 18 Ocak 2019 tarihine dek bildirilmesi gerekmektedir.

▪          Turnuva 9-10 Şubat 2019 tarihlerinde Haydarpaşa Lisesi’nde gerçekleştirilecektir.

▪          Ödül töreni 10 Şubat 2019’da yapılacaktır. 

  

JÜRİ KOMİTESİ

Yavuz Yiğit
Chairman of Debate and Public Speaking Foundation. Finalist of DAPDI Novice Championship and St. Petersburg Open.
Champion of SU International Debating Championship. Semi Finalist of 4 International Debating Championship as a debater and breaking judge at Prag, Istanbul, Wien and Berlin Open. Chaired at Cambridge IV and Worlds.

Nurbanu Hayır
Finalist at Istanbul Open, Semi Finalist of Stockholm and Kiev Open.
Champion of Boğaziçi Open and Sabahattin Zaim Open. (Turkish)

Defrim Trosi

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.12.2018 - Güncelleme: 11.02.2019 17:48 - Görüntülenme: 3214
  Beğen | 19  kişi beğendi